Evankeliset nuorisoliitot 100 vuotta Kaustisella 2016.
Herätyksen ajat ovat olleet kirkon historiassa aikoja, jolloin isommat joukot ovat tulleet Jumalan puhuttelemiksi. Kaustisella evankelisen herätyksen tuulet puhalsivat jo 1800-luvun lopulla, jolloin kirkkoherrana vaikutti Kristian Sjöblom. Herätyksille ominainen järjestäytyminen – tässä tapauksessa Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen (Sley) kanssa – tapahtui Kaustisella vuonna 1916. Taustalla vaikutti epäilemättä kirkkoherra K. G. Wikströmin väkevä sananjulistus, joka piti aiemmin syttynyttä ”herätyksen liekkiä” palamassa. Juhannusaattona 1916 Pappilanniemessä pidetyssä perustavassa kokouksessa Sley:n nuoriso-liiton jäseneksi liittyi peräti 103 kaustislaista. Wikströmin jälkeen nuorisoliittoa johti pitkään Samuli Penttilä, hänen jälkeensä Pentti Äijälä. Merkittävä hahmo evankelisen herätyksen historiassa on ollut myös opettaja Aune Kuortti.
Kaustisen kirkossa tuomiosunnuntaina 26.11.1916 luetussa kirkkokuulutuksessa käy ilmi, että myös Metsäkylässä oli vuonna 1916 oma evankeliumiyhdistyksen paikallisosasto, jonka kanssa kirkonkyläläiset kokoontuivat adventin aikaan Teerikankaalla. Metsäkylän nuoriso-liittoon kuului alun perin Vintturin ja Tastulan lisäksi myös Jylhän kylä. Ajan myötä Metsäkylän nuorisoliiton osalta tapahtui eriytymistä, kun Jylhään perustettiin nuorisoliiton osasto 9.1.1931 ja Vintturille 1.3.1935. Vuonna 1983 oma nuorisoliitto saatiin myös Salonkylään.
Sivukylillä luontevina kokoontumispaikkoina evankeliumijuhlille ja seuroille toimivat koulut. Kirkonkylällä puolestaan kokoonnuttiin talkoilla Uurellepaikalle 1919 nousseessa rukoushuoneessa. Kaikkien harmiksi rukoushuone paloi vuonna 1933, mutta jo seuraavana vuonna nousi uusi rukoushuone kirkon viereen. Tämä rukoushuone palveli pitkään koko seurakuntaa. Seurakuntatalon valmistumisen jälkeen 1978 rukoushuoneen käyttö väheni ja lopulta se purettiin.
Kaustisella evankelinen herätys on toiminut aina yhteydessä seurakuntaan. Juhlissa ovat olleet niin puhujina niin oman seurakunnan papit ja maallikkopuhujat kuin evankeliumiyhdistysten piirisihteerit ja papit. Evankelisen herätyksen myötä jo varhain pitäjään syntyi myös tyttökerhotoimintaa. Nuorisoliiton kuoro oli monella tärkeä hengellisen kasvun paikka. Evankelisella Kansanopistolla pidetyt juhlat ovat monien muistissa. Evankeliselle kansalle tärkeä juhla oli Kaustisella 1987 pidetty valtakunnallinen evankeliumijuhla. Syksyinen Armonaitta -tapahtuma kokosi pitkään väkeä eri kyliltä ja maakunnasta. 29.4.2009 eri Kaustisen Sley:n osastojen edustajat kokoontuivat pohtimaan hallinnollisen yhteistyön kehittämistä. Tänä päivänä Kaustisella toimii vain yksi, Kaustisen-Tastulan-Vintturin osasto. Yhteinen osasto on kauniilla tavalla osoitus siitä, että hengellinen toiminta on kaikille yhteistä ja avointa. Vaikka osastoon virallisesti kuuluvia jäseniä on paljon vähemmän kuin parhaina vuosina, evankelisen herätyksen ”jälkituuli” koskettaa yhä ihmisiä. Jo kasteessa osaksemme on tullut Jumalan lapseus ja syntien anteeksianto, josta Siionin
Kanteleen laulut kauniisti muistuttavat. Tämä perintö on tärkeä monille seurakuntalaisille vaikuttipa hän nykyään Sleyn, Evankelisen Lähetysyhdistys Elyn tai “vain” kotikirkon jumalanpalvelusyhteyden piirissä. Muistelimme evankelisen herätyksen vaiheita Vintturin koululla 26.7.2016 pidetyssä kesäjuhlassa.
Siinä on meille kaikille muistutus siitä, mistä voimaa ja elämän tarkoitusta on ennenkin haettu. Sitä on haettu seurakunnan yhteydestä, Raamatun viljalaarista ja Golgatan rististä. Kylvö- ja korjuumiehiä ja –naisia on ollut monia, mutta uskon kasvu on aina Jumalan kädessä. Kenenkään ei pidä nukkua oman onnensa ohi! Sanoohan Raamattu: ”Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastus. Niin myös sinun perhekuntasi.” (Apt 16:31).
Veli-Pekka Harju
Julkaistu lyhyempänä versiona Kaustisen ja Ullavan seurakunnan joululehdessä 2016.