Dr. Konstant Koski, suomalaisuusmies

Armas Holmion kirjoittamassa Michiganin suomalaisten historia -kirjassa Dr. Konstant Koskesta kerrotaan seuraavaa:

”Tohtori Konstant Koski syntyi syysk. 3 pnä 1896 Kaustisen Känsäkoskella. Vanhemmat olivat Reinhold ja Maria Känsäkoski. Konstant saapui Amerikkaan v. 1913, ensin Victoriin, Coloradossa. Suoritti korkeakoulun Chicagossa ja chiropractor-tutkinnot National College of Chiropractic-opistossa, saaden tohtorin arvon. Tohtori Koski kuuluu 32 asteen vapaamuurari- ja Mystic Shrine-loosheihin ja Rosicrucian-järjestöön. Ammatti-alaltaan hän on kirjoittanut teoksia ja on toiminut innokkaasti Hiawatha-alueen historiallisessa seurassa. Hän on Michiganin Suomalaisten Historia -seuran perustavia jäseniä, kuuluen sen johtokuntaan ja finanssikomiteaan. Ennen tätä, asuessaan kaksi vuotta Rollassa, North Dakotassa, hän v. 1954 perusti North Dakotan suomalaisen historiaseuran, joka v. 1956 pystytti Rollaan patsaan suomalaisten esiraivaajien muistolle. Hän myös auttoi Towner ja Roulette kauntien suomalaisten historian julkistamisessa. Puoliso vuodesta 1922 on Katherine Holappa Muhokselta. Heillä on kaksi poikaa, Konstant jr. ja Edward. Kotinsa on Iron Riverissä.”

Vuonna 1967 painetussa, myös englanniksi nimellä History of Finns in Michigan -teoksessa Konstan saavutuksia luetellaan yksi toisensa jälkeen. Oltuaan vuosia Amerikassa, Konsta koki haluavansa vahvistaa sekä omaa yhteyttään Suomeen ja suomalaisuuteen, että myös kunnioittaa Amerikkaan muuttaneita siirtolaisia ja heidän sitkeitä ponnistelujaan vuosia aikaisemmin. Jo sota-aikana Konsta oli auttanut ohjaamaan varoja Suomeen, ja muistelmissaan hän puhuu tuhansista dollareista sekä uusista ja käytetyistä vaatteista ja kengistä, joita Amerikasta lähetettiin kotimaahan.

Esiraivaaijen muistomerkki, Rolla, North Dakota. Kuvan lähde North Dakota Heritage Center

1950-luvulla Konsta piti kiropraktikon vastaanottoa Rollassa, lähellä Kanadan rajaa, kolmen vuoden ajan. Tuona aikana hän oli mukana perustamassa historiaseuraa, jonka alkukokous pidettiin kesäkuussa 1954. Suomalaisia oli ollut seudulla jo 60 vuoden ajan, minkä kunniaksi yhdistys tilasi valtatie 5:n varteen graniittisen muistomerkin. Sen kyljessä lukeva teksti on sekä englanniksi että suomeksi, ja Konsta kertoo tekstin olevan hänen kynästään.

Founders
We dedicate this monument to the memory of the Finnish Pioneers who came here in 1896 and after. They tilled this soil with oxen and horses and lived in houses of earth sod. Through their early efforts we have achieved our present living standard.

North Dakota Finnish Historical Society

Perustajat
Me pyhitämme tämän patsaan suomalaisten esiraivaajien muistolle jotka tulivat tänne 1896 ja sen jälkeen. Härillä ja hevosilla he raivasivat nämä maat. Heidän työnsä on laskenut perustuksen tämänpäivän hyvinvoinnille.

Pohjois-Dakotan Suomalainen Historia Seura

1970-luvulle tultaessa yhdistyksen jäsenmäärä laski, mikä varmaankin johtunee alkuperäisten uudisraivaajien lukumäärän vähentymisestä heidän vanhetessaan. Muistomerkki kuitenkin seisoo yhä North Dakotan valtatien varressa, vaikka sitä onkin hieman siirretty vuosien saatossa.

70-luvulla, muistelmansa kirjoitettuaan, Konsta vieraili myös Suomessa ja kotikonnuillaan Kaustisella. Ullavan Rahkosessa asuvan Olavi Mäkelän isoisä Antti Mäkelä oli Konstan äidin veli. Vuonna 1971 Konsta piti kiropraktikon vastaanottoa Olavin luona ja tutustutti hänet kiropraktiikan saloihin. Konsta vieraili vielä myöhemminkin kotiseudulla, ennen menehtymistään vuonna 1977.

Olavi muistelee keskustelleensa Konstan kanssa pitkälle yöhön, sekä maailmankatsomuksellisista asioista että parantamisesta. Alun perin eläinten auttamisesta kiinnostunut, mutta sittemmin ihmisten vaivojen parantamiseen suuntautunut Olavi sai Konstalta ensin neuvoja kiropraktiikasta, mutta inspiroitui myös kehittämään omaa kalevalaisen jäsenkorjauksen tekniikkaansa Konstan tähdennettyä miten tärkeä Kalevala ja sen opit olivat sekä suomalaisuuden että terveyden kannalta.

Konsta korosti heidän keskusteluissaan myös luonnonmukaisen ruoan tärkeyttä ja valkoisen leivän sekä sokerin välttämistä, neuvoja jotka pätevät yhä tänäkin päivänä. Ylensyömistä ja -juomista tuli Konstan mukaan välttää, ja ”pyrkiä omantunnon kanssa sellaiseen sovintoon että ei ole niin herkkä kaikkiin asioihin loukkaantumaan, ettei välitä muiden sanomisista vaan elää omaa ja itsestä ja Raamatusta soveliasta elämää.” Kahvinjuontiakin Konsta neuvoi välttämään, sillä eihän Mäkelän Antillakaan juotu kahvia kuin sunnuntaisin.

Olavi kertoo ensin haastaneensa Konstaa ja käyttäneensä hieman käänteistäkin psykologiaa saadakseen Konstan kertomaan mahdollisimman paljon parantamistietoa. Kun hän otti tahallaan vastakkaisen kannan, Konsta kuunteli ja totesi ”Oot sää vähän kuusalla” ja kertoi sitten lisää. Olavin mukaan Konsta innoitti ja innosti ottamaan selvää asioista ja toimi hänelle merkittävänä esikuvana. Voidaankin varmasti todeta että Amerikassa opitut opit kantoivat aina Kaustiselle ja Ullavaan asti, ja ne sekä Konstan kanssa käydyt keskustelut antoivat nykyiselle kalevalaiselle jäsenkorjaukselle alkusykäyksen. Jäsenkorjaus on yksi niistä asioista, mistä Kaustinen tänä päivänä tunnetaan.

Konstan terveys alkoi 1970-luvulle tultaessa rapistua, sillä ensin häntä vaivasi kaihi niin ettei kirjoittaminen enää lopulta käynyt päinsä. Kekkoselle 1976 lähetetyn, kiropraktiikkaa käsitelleen kirjeen Konsta saneli Olavin serkulle Jorma Mäkelälle. Konsta kantoi huolta työikäisten suomalaisten selkäsairauksista ja toivoi presidentin kallistavan korvansa heidän puoleensa.

Konsta Känsäkoski ei ollut perheen ainoa siirtolaiseksi lähtenyt. Myös sisar Maria Josefiina (1905-1962) lähti Pohjois-Amerikkaan, mutta Yhdysvaltojen sijaan Kanadaan. 18-vuotias Fiina lähti matkaan Tampereen kautta, josta hän myös osti lipun. Fiina on kaavakkeen mukaan työskennellyt Tampereella kauppa-apulaisena, muutettuaan sinne Kokkolan Hakalahdesta. Fiina meni naimisiin tanskalaisen Peder Christian Vadumin kanssa vuonna 1927, 22-vuotiaana, ja hänen kanssaan Fiina sai kaikkiaan seitsemän lasta. Fiina menehtyi liikenneonnettomuudessa Kanadan Hamiltonissa joulukuussa 1962 ollessaan ylittämässä tietä.

Aiemmat Konsta Känsäkoskea käsittelevät artikkelit:
Konsta Känsäkosken matka Amerikkaan
Konsta Känsäkoski Amerikan työmailla
Konsta Kosken oppivuodet

Arviiti ry kiittää Olavi Mäkelää, Päiviö Vertasta ja Jori Känsäkoskea materiaalista ja tiedonhankinta-avusta Konsta Känsäkosken tarinaa koskien