Kaustisen Kauppakeskuksen historia

1940-luvulla perustettu Kaustisen Kauppakeskus tunnetaan nykyisin Kaustisen K-Rautana, valtatien 63 varressa. Ennen nykyistä olomuotoaan se on käynyt läpi useita muutoksia, pysyen silti tuttuna kauppapaikkana sekä kaustislaisille että muille läheltä ja kauempaakin. Artikkeli on osa Arviitin juttusarjaa, jossa esittelemme kaustislaisten yritysten tarinoita.

Modernia Kauppakeskus-nimeä kantanut yritys perustettiin jo vuonna 1946. Osakeyhtiön perustava kokous pidettiin toinen päivä marraskuuta, ja kiinteistö ostettiin tuolloiselta Vape Oy:ltä, jossa Esko Jylhä oli ollut aikaisemmin töissä. Alkuaikoina Kauppakeskuksen kanssa samaan aikaan, pienen matkan päässä Kokkolantiellä toimi myös Jylhä & Kentalan neulomo, jossa valmistettiin muun muassa työvaatteita ja flanellisia alusvaatteita, ja Esko Jylhä korjasi tuohon aikaan myös seudun ompelukoneita.

Esko Jylhä ja Johannes Jylhä Sinikka Viiperin ja Laila Peltoniemen kanssa.
Kappelinkangasta 1900-luvun alussa, ennen Kauppakeskuksen talon rakentamista. Leena ja Juhani Kolan kahvila-leipomo kuvan keskellä.

Kaustisen Kauppakeskus käsitti silloin pienehkön punaisen talon rinteessä lähellä hautausmaata, mäntyjen kupeessa. Talo oli rakennettu paikalle, jossa aiemmin sijaitsi Kolan leipomo. Kompaktista koostaan huolimatta Kauppakeskus oli todellinen sekatavarakauppa, joka pyrki palvelemaan mahdollisimman monella asialla tulevaa asiakasta. Osakeyhtiön osakkaina vuonna 1946 olivat Aune ja Johannes Jylhä sekä Sinikka ja Esko Jylhä, ja veljekset Esko ja Johannes toimivat kauppiaina.

Alkuperäinen kaupparakennus jäi 1950-luvulla auttamattoman pieneksi, ja sen tilalle valmistui uusi ja uudenaikainen rakennus vuonna 1959, kaksikerroksinen talo joka on yhä paikallaan. Yläkerrassa oli tekstiiliosaston ohella elintarvikemyymälä ja rautakaupan valikoima sijaitsi alakerrassa maataloustavaroiden kanssa. Maatalouskoneet komeilivat monesti myymälän pihalla.

Moottorisahoja ja International-traktoreita.

Vuoden 1968 keväällä aloitti myös kauppa-auto kierroksensa, ja sen liikennöinti jatkui vuoden 1979 loppuun saakka – kauppakeskus on pyrkinyt jo tuolloin, ennen nykyisiä verkkokaupan mahdollisuuksia, palvelemaan asiakkaita kauempanakin. Kauppa-auto uusittiin ja päivitettiin tuona aikana parikin kertaa.

Myös Järvelässä oli kauppatoimintaa Kauppakeskuksen alla 1950-luvun puolestavälistä 1960-luvun loppuun saakka.

Johannes Jylhän sairastuttua vuonna 1969, luopuivat Aune ja Johannes yrityksen osakkeista. Jatkossa se oli Sinikka ja Esko Jylhän perheyhtiö. 1980-luvulle tultaessa Johanneksen poika Teppo perusti puolisonsa Hilkan kanssa Jylhä-hallin, joka otti alleen elintarvike- ja tekstiiliosastot. Esko Jylhä puolestaan siirtyi eläkkeelle vuonna 1981, jolloin Ilkka Jylhä, Eskon poika jatkoi vaimonsa Marja-Liisa Jylhän kanssa rautakauppiaina, keskittyen myös rakennustarvike- ja urheiluvälinekauppaan.

Vuonna 2002 Rautia-nimen alla toiminut rautakauppa muutti Seinäjoen valtatien varteen, uusiin tiloihin. Tällä paikalla Kaustisen Kauppakeskus sijaitsee tänäkin päivänä, laajennuttuaan useamman kerran. Viimeksi rakennuksen ”takaseinää” siirrettiin vuonna 2021 valmistuneen laajennuksen yhteydessä, jonka myötä myymälätilaa on nyt yli 3000 neliömetrin verran. Yritystä on vuodesta 2018 lähtien vetänyt Ilkan poika, Juha Jylhä, joka on työskennellyt perheyrityksessä vakituisesti jo 25 vuoden ajan.

Nämä ovat olleet Kaustisen Kauppakeskuksen historian ensimmäiset kahdeksan vuosikymmentä. Jatkoa seuraa, yrityksen ja sen työntekijöiden katsoessa vakaasti tulevaisuuteen.

Linkki yrityksen sivuille: https://www.k-rauta.fi/myymalat/kaustinen

Kuvat Jaana Jylhä-Laiden kokoelmista, Kappelinkankaan kuva Kaustisen kirjaston kokoelmista