Pentti Penttilä syntyi 23.8 1916 Kaustisella. Hänen vaimonsa oli Elsa Maria os. Peltola. Heillä oli seitsemän lasta ja liuta jälkikasvua.
Pentti kuoli 30.11.2009 ja hänet on haudattu Kaustiselle.
Pentti syntyi ja asui lapsuutensa ja nuoruutensa Kappelin talossa, josta muutti vanhempiensa Eevertti ja Hellin Penttilän ja sisarustensa kanssa Ylijoelle Hietarannalle v 1933.
Eevertti-isä toimi sähkölaitoksella seppänä, tellärinä ja korjaajana jne.
Pentti kuten isänsäkin teki pajatyöt yhtiön pajassa, kunnes 1945 rakennettiin oma paja Ylijoentien varteen Hietarannan pihapiiriin.
Eevertti (1887-1968) oli taitava viikateseppä, joka kallissi, karkasi ja tunsi myös vanhakantaisen ”hitsaamisen”.
Pentti keskittyi pääasiassa hevosten kengittämiseen. Lisäksi rakennettiin, korjattiin ja teroitettiin kaikenlaista:”Raurasta ja puustakin, kärryjä ja rekiä ym. ja takkamuurarit tarvissivat ossarautoja ja tantarinkoukkuja. Viimeisiä takomistuotteita olivat kuppakirvhet.” Ohessa harjoitettiin maataloutta pienviljelystilalla.
Hevoset tuotiin kengitettäviksi omalle pajalle, ja myös kotikäyntejä tehtiin tilauksesta.
Pentti toimi Nikulan raviradan kilpailukengitysseppänä koko aktiiviaikansa.
Pentin työhistoria kengitysseppänä:
Hän aloitti vakinaisen asepalveluksen 1.4.1938 Viipurin Huoltorykmentin Kuormastokomppaniassa. Elokuussa -38 Huoltorykmentin pajalle Neitsytniemelle ja edelleen eläinlääkintäkurssille KTR 2:seen. Marraskuussa -38 alkoi Hämeenlinnassa kengityskoulu, joka kesti neljä kuukautta, oppilaita oli 40 johtajanaan eversti Kaila. Paluu yksikköön jossa kengitystöissä, siviiliin Pentti pääsi 10.6.1939. Syyskuussa tuli kutsu kertausharjoituksiin. Talvisota alkoi.
Jatkosodassa Pentti oli joukko-osasto JR 29:ssä kivääriryhmän johtajana (alik). Hänet ylennettiin kersantiksi 6.12.-68.
Ossi Penttilä
Kuva: Aki Paavola