Kaustisen kirkkomaan vieressä likellä kotiseutumuseosta on pieni rakennus, Suutarin mökki. Se on toiminut 1940-luvulla jopa opetuskeittiönä. Kaustisen kansanopisto piti majaa aloittaessaan 1947 Nuorisoliiton omistamassa rukoushuoneessa aivan kirkon vieressä.
”Varsinaista opetuskeittiötoimintaa ei ensimmäisenä talvena ollut. Keittäjä valmisti aamiaisen ja keittiöryhmä johdollani päivällisen”, kertoi kirkkoherra Harri Pirilän kotitalousopettajaksi pyytämä Inka Järvelä.
Järvelä kertoo, että tuli vaativaan työhön pienin eväin. Takana olivat opinnot Vetelin emäntäkoulussa ja Kauhajoen kotitalousopistossa. Järvelä teki myös kasvatusopin approbaturin Oriveden opistossa.
”Nuorena uskaltaa joskus liiankin paljon.”
Opetuskeittiötoiminta alkoi toisena opistovuotena Pajalan mäellä, josta kolmanneksi vuodeksi siirryttiin suutarin mökkiin. ”Toimimme silloin jo aikaamme edellä, sillä myös pojat olivat joitakin päiviä mukanaruoanvalmistusopetuksessa”, Inka Järvelä kertoo.
Hän muistelee, että joskus ruoka ei meinannut millään valmistua, kun pojat, erityisesti Pentti Äijälä ja Keijo Hanhikoski keskustelivat ja puhuivat uskon asioista. ”Antoisia hetkiä myöhemmin muisteltavaksi.”
Suutarin mökkiin mahtui kerralla neljä viisi opiskelemaan kotitaloutta. Vesi haettiin Valon Ambron kaivosta. ”Se oli poikien tehtävä. Pojat olivat muistaakseni keskusteluistaan huolimatta yhtä innokkaita myös oppimaan ruoanlaittoa.”
Mitään hienouksia ei pienissä tiloissa valmistettu. Puuhellalla pannulla ja padassa opeteltiin tekemään perusruokia, ruskeaa kastiketta ja muuta. ”Vispipuurokin opeteltiin ja se oli silloin vähän fiinimpi ruoka. Samoin tehtiin jouluruokia, kinkkua ei ollut siihen aikaan kenelläkään, mutta kiivuperunoita, juustopaistia, lipeäkalaa tehtiin.”
Pienistä tiloista huolimatta opiskelijoiden tekemät ruoat syötiin mökissä ja pöytäkin katettiin oikeaoppisesti. ”Eihän mahtuminen hääviä ollut, mutta sopu sijaa antoi.”
Suutarin mökin portailla Inka Järvelä ja Tyyne Kauppinen. – Täytyy olla vuonna 1947 otettu, muistelee Inka Järvelä.